Tandblekning hemma

Tandblekning behöver inte vara alltför avancerat. Det går till exempel alldeles utmärkt att bleka tänderna hemma.

Vad som är viktigt är att välja en bra blekningsmetod som inte skadar tändernas emalj eller tandköttet. Innan man gör en tandblekning är det också viktigt att ta reda på vad missfärgningen kommer ifrån. Långt ifrån alla har kritvita tänder av sig själv och då går det inte heller att åstadkomma det med hjälp av blekning. Tandblekningen kan i bästa fall ta fram den egna ursprungliga nyansen på tänderna genom att avlägsna missfärgningar.

Det finns ett flertal olika vägar till vita tänder och de allra flesta går via väteperoxid eller karbamidperoxid. Det finns dock också andra metoder som exempelvis airflow, vilken går ut på att tänderna blästras med salt för att få bort fläckarna. Den som vill testa ett helt naturligt sätt att ta bort missfärgningar kan prova att blanda små jordgubbs- eller apelsinbitar med bakpulver till en kräm. Borsta tänderna i ett par minuter med krämen och låt den därefter sitta kvar på tänderna i fem minuter. Avsluta med att borsta tänderna som vanligt. Gör om så ofta som det behövs.

För den som ännu inte har otrevliga fläckar men som gärna vill förebygga sådana så finns det till exempel whiteningtuggummin som kan vara ett bra hjälpmedel. Därutöver bör man naturligtvis låta bli att röka och att äta mat som kan missfärga. Även snus och vin ger lätt fläckar på tänderna.

Oavsett om man väljer att bleka sina tänder hemma eller hos en tandläkare så är det en bra idé att börja med att rådfråga en tandläkare som har undersökt ens tänder. Framförallt behöver man ta reda på vilket skick ens emalj är i, så att man inte sliter i onödan på redan skör emalj.

Tid och tålamod

De flesta metoder kräver tid och tålamod, särskilt hemmametoder. Vill man ha ett snabbt och förutsägbart resultat så är laser oftast det bästa alternativet.